Uh, zaposlitveni razgovor!

Včasih je bilo v navadi, da so delodajalci na vlogo za zaposlitev, ki smo jo poslali po elektronski ali navadni pošti, na tak način tudi odgovorili. Danes se je ta navada kar malce spremenila, saj veliko delodajalcev kandidata pokliče po telefonu in včasih prvi izbor naredi že na tak način. Kako se na to pripraviti?

Ko ste oddali nekaj vlog ali ponudb (razliko med njima bomo razložili v kakšnem drugem zapisu), morate biti vedno pripravljeni, da vas bodo poklicali po telefonu in vam zastavili nekaj vprašanj ali prijazno poklepetali. Izkušeni kadrovik si bo namreč na tak način lahko ustvaril prvo sliko o vas in se morda na osnovi tega celo odločil, če vas bo povabil na osebni zaposlitveni razgovor.

Če ste navedli v vlogi, da ste komunikativni in iznajdljivi, potem pa ste čisto zmedeni, ko dobite klic, si bo kadrovik mislil, da nekaj ni v redu.

Imejte pri roki kakšno beležko ali pisalo in vnaprej razmislite, kdaj vam bolj ustreza priti na razgovor (dopoldne, popoldne, približna ura), če vas o tem povprašajo in termina ne določijo že sami. Zapišite si tudi že postavljena vprašanja, če bodo še enkrat tema na osebnem razgovoru.

Če imate polna usta, ker ste ravno med kosilom, se ne oglašajte na neznane številke. Po drugi strani pa pokličite nazaj, če vam oseba potem pošlje še sporočilo, da pokličite, ker zagotovo potrebuje še kakšne informacije, ki ste jih morda pozabili navesti. Med pogovorom pustite, da klicatelj pove, zakaj sploh kliče in kaj želi od vas, ker boste s tem pokazali tudi zmožnost zbranega delovanja. Ob koncu razgovora se zahvalite in vljudno poslovite. Dostikrat pomaga, če smo prijazni in rečemo, da se veselimo osebnega razgovora.

Zelo pomembno je, da ne momljate in ne pozabite na »dober dan« in »nasvidenje«.

»Živjo« morda pustite za drugo priložnost, ko se boste dogovorili s prijateljem za kavo in ne za pogovor s potencialnim bodočim delodajalcem.

Ne ugibajte na slepo, kaj kakšno vprašanje pomeni, temveč bodite sproščeni, govorite razločno in jedrnato. Če kadroviku vaša poslana vloga za zaposlitev ne bi bila zanimiva, vas najbrž ne bi poklicali. Pa srečno!

HRM rešitve
Scroll to Top