Kaj primanjkuje na trgu delavne sile?

Zidarji, tesarji, kuharji in negovalci so le nekateri poklici, ki jih v današnjem času močno primanjkuje. Ali tudi v vašem podjetju primanjkuje delovne sile? #deficitarnipoklici

Velika večina delodajalcev se že zadnjih nekaj let srečuje s pomanjkanjem delovne sile na trgu dela, ne glede na področje dela, ki ga opravljajo. Primanjkljaj delovne sile ni omejen le na drobec poklicev, ki jih lahko označimo kot deficitarne, vendar je ta seznam mnogo obsežnejši.

Poklicem, ki so že nekaj preteklih let na seznamu deficitarnih se je pridružilo kar precej takšnih, ki jih na trgu primanjkuje.

Delodajalci najbolj povprašujejo po mizarjih, tesarjih, steklarjih, zidarjih, kleparjih – krovcih, mesarjih, pekih, orodjarjih, varilcih, monterjih in drugih strojno kovinarskih poklicih. Prav tako močno primanjkuje tudi bolničarjev, izvajalcev zdravstvene nege, kuharjev, natakarjev in voznikov. #deficiratnipoklici

Poleg že omenjenih deficitarnih poklicev na trgu dela primanjkuje tudi višje izobraženega kadra, torej inženirjev elektrotehnike, strojništva in gradbeništva, učiteljev na različnih stopnjah, strokovnjakov za računovodstvo in revizijo ter predvsem zdravnikov in ostalih zdravstvenih delavcev.

Delodajalci se zaradi pomanjkanja domače delovne sile pogosto zatekajo k zaposlovanjem delavcev tujcev, ki pa jih v deficitarnih poklicih tudi že primanjkuje. Pri ostalih poklicih pa je največkrat ovira znanje slovenskega jezika, ter druge zahteve, ki jih morajo delavci tujci izpolnjevati za pridobitev dovoljenja za delo in bivanje v Sloveniji.

#samopovem #kadrovskinasvet #deficitarnipoklici

HRM rešitve
Scroll to Top